MENU NOWE1

CRUMBLE RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE


Kwaśny rabarbar i soczysta truskawka pod chrupiącą kruszonką – dziś crumble, bestseller letnich deserów.
Crumble jest pyszne zarówno na ciepło z gałką waniliowych lodów, jak i na zimno, jako orzeźwiający deser. Sycące, słodko-kwaśne zestawienie sezonowych owoców smakuje wyśmienicie. Spróbujcie sami!


KRUSZONKA

szklanka mąki
pół szklanki cukru
100 g masła
pół łyżeczki cynamonu

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać miękkie masło. Wyrobić masę.

OWOCE

rabarbar, truskawki
½ opakowania waniliowego budyniu
4 łyżki cukru
szczypta zmiażdżonych goździków

Rabarbar obrać, pokroić w centymetrowe kawałki, wymieszać z cukrem, budyniem i goździkami. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, podgotować około 3 minut. Dodać umyte i pokrojone na kawałki truskawki.

CAŁOŚĆ

Do żaroodpornych kokilek wyłożyć owoce, a następnie przykryć je kruszonką. Piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Smacznego!

In English
CRUMBLE

1 glass flour
½  glass sugar
100 g butter
½  teaspoon cinnamon

Mix flour with sugar and cinnamon, add softened butter. Mix until you have a uniform consistency.

FRUITS

rhubarb, strawberries
4 tablespoons sugar
a pinch crushed cloves

Peeled rhubarb cut into centimeter pieces, mix with sugar and cloves. Put on a warm pan, cook for about 3 minutes. Add washed and chopped pieces of strawberries.

THEN

Put fruit cocktail into ramekin dishes and then cover with crumb. Bake for 40-45 minutes in an oven, preheated to 180 degrees.


Bon appétit!





25 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, ale z pewnością smakuje jeszcze lepiej :)
    http://natalie-forever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo mniam :) rabarbar uwielbiam w każdej postaci, do ciast, drożdżówek, kompotów itd:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio sama przypomniałam sobie o rabarbarze i u mnie zagościła owsianka :) Na crumble nie mogę sobie jeszcze pozwolić, ale wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kruszonkę. Kupuję ciasto drożdzowe i w pierwszej kolejności zjadam właśnie ją :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. szczerze? NAjbardziej zawsze smakuje mi posypka ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojoj... Rabarbar i truskawka? Co za połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to przepysznie wygląda! Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności, uwielbiam takie owocowe słodkości z kruszonką :) Naprawdę świetny przepis i bardzo dobre zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. So yummy and chic and and I want to eat all of that
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  10. Awesome pictures and delicious food :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne... sama słodycz (mimo tej kwaskowości) :-) Moc smaku!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie słyszałam o połączeniu rabarbaru z truskawką, ale wydaje się bardzo ciekawe! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda meeega apetycznie! chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam, czegoś takiego. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Od kiedy pamiętam, uwielbiam desery z rabarbarem. Kradnę przepis do swojej kuchni <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Za dzieciaka biegałam do ogrodu po rabarbar i wcinałam z cukrem haha! Pyszności! Wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja mam dziś ochotę na rabarbar:D

    OdpowiedzUsuń