MENU NOWE1

KURCZAK Z MANGO




Jakie jest idealne połączenie smaków? Zasada podobieństw czy przeciwieństw? Dziś postawiłam na zestawienie pikantnego kurczaka ze słodkim mango – według mnie duet idealny. Przyznam, że chętnie powracam do smaków Azji, próbując odtworzyć zapach i smak tamtejszej kuchni. Dzisiejszy kurczak jest aromatyczny i wyrazisty, do pełni dania proponuję dodać ryż, albo tak jak ja to zrobiłam, chlebek naan – hinduski przysmak. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

SKŁADNIKI

1 mango
500 g filetów z kurczaka
4 łyżki oleju roślinnego
1 cebula (najlepiej dymka) pocięta w plasterki
1 mały kawałek korzenia imbiru obrany i utarty
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 ½ papryki pokrojona w kostkę
½ papryczki chili pokrojona w drobną kosteczkę
1 mała marchewka pokrojona w cienkie słupki
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE

Mango pociąć wzdłuż na kawałki. Obrać i pokroić miąższ na kostki. Pociąć kurczaka na cienkie paski.
Rozgrzać połowę oleju na dużej patelni/woku. Włożyć kurczaka i smażyć, mieszając 3-4 min, aż zmieni kolor. Zdjąć mięso z patelni i przełożyć na talerz.
Rozgrzać resztę oleju, dodać cebulę, imbir, czosnek. Smażyć 30 sek., mieszają. Dodać warzywa (jeśli mamy dojrzałe mango, to warto dodać go na końcu smażenia, w przeciwnym razie kawałki owoców rozgotują się i znikną wśród reszty składników),  smażyć jeszcze około 1 min.
Włożyć kurczaka z powrotem na patelni, polać sosem sojowym i sosem chili. Wymieszać wszystkie składniki, przykryć i smażyć, aż mięso będzie gotowe, a warzywa zaczną mięknąć.
Podawać z ryżem, albo podgrzanym chlebkiem naan.

Smacznego!


/na podstawie przepisu z Pikantne dania 101 sprawdzonych przepisów, GoodFood magazine/


2 komentarze:

  1. Uwielbiam ten smak i zapach :) Orient :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia orientalna w najlepszym wydaniu. Smaczna na zdjęciach a na żywo jeszcze smaczniejsza .

    OdpowiedzUsuń