MENU NOWE1

ROGALIKI DROZDZOWE Z MARMOLADA


Pachnące ciasto, które rośnie jak na drożdżach, a w środku skrywa różaną niespodziankę – słodycz idealna. Przepis na rogaliki zawdzięczam cioci i od kilku lat regularnie wykorzystuję przy domowych wypiekach. Ciasteczka są łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Zamknięte w szklanym słoiczku, mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Idealne do herbaty czy kawy, sprawdzą się także jako przekąska w podróży czy na uczelni. Zapraszam do wypróbowania przepisu – obiecuję nie będziecie żałować!

 

Składniki

4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 jajko
5 dkg drożdży
½ szkl. cukru
½ szkl. mleka
marmolada różana (polecam "biedronkową" – jest stosunkowo twarda i nie wycieka z ciasteczek przy pieczeniu)
białko

Wykonanie

Drożdże rozcieńczyć w ½ szkl. ciepłego mleka i 4 łyżkach mąki, zostawić do wyrośnięcia.
Posiekać mąkę, margarynę, jajko, cukier. Wlać drożdże. Ciasto wyrobić i pozostawić na ok. 0,5 godziny.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykroić szklankę koła, na środek wyłożyć około 1 łyżeczkę marmolady, brzegi zalepić jak przy pierogach. Wierzch rogalika posmarować rozbełtanym białkiem, co sprawi,  że ciasteczka po upieczeniu będą pięknie błyszczeć.Piec 15-20 min. Przy 180 st.
SMACZNEGO !

1 komentarz: