Święta Bożego Narodzenia są już tuż, tuż… zapach goździków,
kardamonu i pomarańczy, migające światełka w oknach, zabiegani ludzie,
pospiesznie robiący ostatnie sprawunki, a do tego tradycyjne Last Christmas w
radiu.
Połowa grudnia to najwyższa pora, aby zabrać się za świąteczne wypieki.
Tym razem zamiast tradycyjnych pierników wybrałam korzenne ciasteczka. Kruche i
bardzo aromatyczne, będą nie tylko smaczną przekąską, ale również ozdobą
wigilijnego stołu.
Aga – dziękuję za przepis!
SKŁADNIKI
45 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru
1,5 kopiastej łyżeczki masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 torebka przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE
Miód zagotuj i lekko ostudź. Wlej do mąki, wsyp cukier,
przyprawę, sodę, masło i wbij jaja. Zagnieć ciasto. Włóż na 30 min do lodówki.
Rozwałkuj ciasto – grubość jak na makaron. Aby ciasto się
nie przyklejało do wałka podsyp je mąką. A teraz... wycinaj bałwanki, gwiazdeczki
i choinki ;)
Ciasteczka piecz w piekarniku około 7-10 minut.
In English
GINGERBREAD COOKIES
INGREDIENTS
45 dag flour
20 dag honey
20 dag sugar
1,5 teaspoons butter
3 teaspoons baking soda
2 eggs
1 bag of gingerbread spice
DIRECTIONS
Boil the honey. Pour it into flour, then pour sugar,
spices, soda, butter and eggs. Put in the fridge for 30 minutes.
Roll the dough to a scant 3 mm thick. Use
additional flour to avoid sticking.
Now
cut out cookies with desired cutter.
Bake cookies in the oven for about
7-10 minutes.
bardzo szybko się pieką szkoda że mój piekarnik jest zepsuty
OdpowiedzUsuń