MENU NOWE1

TARTA Z GRUSZKAMI I CYNAMONEM




Jesień już za pasem. Coraz mocniej wieje, szybciej się ściemnia, a na alejkach pełno już czerwono - złotych liści. Chociaż uwielbiam gorące letnie wieczory, z uśmiechem czekam już na popołudnia, które spędzę otulona kocem, z gorącą czekoladą i dobrą książką. Jesienią, jak nigdy, smakują ciasta z jabłkami, śliwkami czy gruszkami. To teraz, nasze owoce kuszą najlepszym smakiem. W poście znajdziecie przepis na kruchą tartę z gruszkami w cynamonie. Prosto i pysznie, w sam raz na jesień!

spód:

250 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
150 g masła
1 jajko

nadzienie:

5 gruszek
garść żurawiny
łyżka płatków owsianych/muesli
1 łyżeczka cukru
cukier puder

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać posiekane masło. Wygnieść ciasto. Dodać jajko. Zagnieść.

Odstawić ciasto na 20 min do lodówki.

Gruszki obrać, pokroić w małe kawałki. Dodać cukier, żurawinę, płatki. Wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i przełożyć do formy na tartę, rozprowadzić nadzienie.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 50 min.

Po upieczeniu lekko obsypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego!




In English

bottom:

250 g wheat flour
4 tablespoons sugar
1 teaspoon vanilla sugar
pinch of salt
150 g butter
1 egg

filling:

5 pears
a handful of cranberries
a spoon oatmeal / muesli
1 teaspoon sugar
powdered sugar

Mix flour, sugar, vanilla sugar and salt. Add the chopped butter. Crush the dough. Add an egg. Knead.

Put the dough for 20 minutes in the fridge.

Peel the pears, cut into small pieces. Add sugar, cranberries, flakes. Mix.

Take out the dough from the refrigerator and transfer it to the tart form, put the filling.

Bake in the oven preheated to 180 degrees for about 50 minutes.

After baking lightly sprinkle with powdered sugar. Serve with whipped cream or vanilla ice cream.

Bon Appetit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz