MENU NOWE1

WIELKANOCNE MAZURKI


Od paru lat mazurki stale goszczą na moim wielkanocnym stole. Wypieki, kojarzone z okresem Świąt Wielkanocnych, przywędrowały do nas aż z… Turcji i na stałe wpisały się w Polską tradycję. Główną cechą wyróżniającą mazurki jest mnogość odmian tego ciasta, od tradycyjnego z migdałami i konfiturą, aż po orzechowe na kruchej bezie. To co je łączy to wspaniałe ozdoby. Dziś zapraszam na mazurki, które zawsze robię u mnie w domu – na kruchym cieście w wersji z białą czekoladą, albo z marmoladą różaną. Smacznego!


KRUCHE CIASTO

Wiadomo podstawą każdego mazurka jest ciasto – ten przepis stosuję już od kilku lat i zawsze się sprawdza. Podane proporcje składników wystarczą na 2 mazurki 15x20 cm.

400 g mąki
5 żółtek
300 g masła
120 g cukru pudru
sól

Ugotowane 4 żółtka zmiksować. Mąkę, cukier wysypać na stolnicę, dodać schłodzone masło, posiekać. Dodać ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Uformować gruby wałek i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i ułożyć na blaszce (na papierze do pieczenia).  ¼ ciasta zostawić na brzegi/zdobienie – uformować cienkie wałeczki i zrobić z nich brzegi. Piec około 15 min w 200oC.

MASA

To co czyni mazurek wyjątkowym – słodka polewa, bakalie, piękne zdobienie. W tym roku przygotowałam na Wielkanoc dwie wersje, jedną jogurtową , z białą czekoladą i migdałami oraz drugą, znacznie prostszą, z marmoladą różaną. Mam nadzieję, że któraś opcja przypadnie Wam do gustu ;)

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami:
125 g jogurtu greckiego
160 g białej czekolady
100 g obranych migdałów
Minimum 8 godzin przed przygotowaniem wyłożyć jogurt na sitko wyłożone gazą i wstawić do lodówki do odcedzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Zmiksować na małych obrotach jogurt (doprowadzony do temp. pokojowek) oraz dodawać powoli roztopioną białą. Zostawić, aby lekko przestygła. Nakładać na ciasto używając worka cukierniczego lub małej łyżeczki. W masę powciskać migdały.
Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia.
Mazurek różany:
Pół wiaderka różanej marmolady (najlepiej z Biedronki, nie jest płynna)
Cukrowe ozdoby
Rozsmarować marmoladę na cieście, udokorować.

/Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Kuchnia Polska, Marzena Wasilewska
Przepis na masę jogurtową zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki
Pomysł na wersję instant - mój ;p/



Kochani, życzę Wam na te Święta wielu wspaniałych chwil w rodzinnym gronie, dużo radości i uśmiechu, a także samych pyszności na wielkanocnym stole. Zatrzymajmy się na chwilę :))







12 komentarzy:

  1. Ale apetycznie wyglądają. Mazurków nigdy nie jadłam ani nie robiła, niestety. Może to znak, że powinnam zacząć je piec :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wspaniałe i kolorowe! Życzę Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój mazurek wygląda naprawdę przesmacznie, szczególnie podoba mi się wersja z marmoladą różaną, choć ta z białą czekoladą pewnie jest równie smaczna :)

    Wesołych Świąt,
    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Udanego dnia, moja droga :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny pomysł! Uroczo i wiosennie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę przepięknie, i na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczny ten mazurek! Robię je w każde święta i mam do nich słabość (niestety) :D

    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne te ciasta. Kruche to moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń