MENU NOWE1

SZARLOTKA


Dziś przepis na tradycyjną, domową szarlotkę. Ciasto z jabłkami jest moim ulubionym. Przerabiałam już różne wydania szarlotki, te na biszkoptowym spodzie, z żurawiną i cynamonem, z bezową pianką czy kokosem, ale moim numerem jeden pozostaje najprostsze wydanie tej pyszności – na kruchym spodzie z tartymi jabłkami. Przepis pochodzi od mojej babci i został wypróbowany w moim domu chyba dziesiątki razy. Do ciasta wystarczą najprostsze składniki, robi je się szybko i łatwo.  Zapraszam do wypróbowania przepisu!

SKŁADNIKI

2 ½  szklanki mąki
½  kostki margaryny
1 żółtko
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5/6 szklanki cukru
4 jabłka

PRZYGOTOWANIE

Żółtko wbić do miseczki, dodać cukier i śmietanę – rozfertać :P Do przesianej mąki dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia oraz połączone składniki mokre. Zagnieść ciasto.
¾ wyłożyć na blaszkę – składników wystarcza na małą formę, resztę pozostawić na kruszonkę.

Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, dodać 1 łyżkę bułki tartej (aby wpiła pozostały sok). Wyłożyć na ciasto. Kawałek ciasta „na kruszonkę” porwać i posypać wierzch ciasta. Piec około 30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :))











16 komentarzy:

  1. Próbowałem - palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto to jest zdecydowanie mój numer jeden. Robię je bez śmietany. Za to pamiętam jak zagniatałam kruche ze śliwkami z moją Babcią i ona też dodawała śmietanę.Jakaś nutka retro jest w tym przepisie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie!!! uwielbiam kruche ciasto:) pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny do Kuferka
    kuferpoli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę! Twoja wygląda przepysznie, choć przyznam, że kiedy sama robię szarlotkę, używam nieco innego przepisu (do ciasta - mąka + zimna woda + masło) i wychodzi równie dobre :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. piekłam szarlotkę w sobotę i byłam z siebie dumna bo wyszła na prawdę bardzo dobra- tyle, że ja potrzebowałam 3 żółtek i 1 całego jajka do ciasta a na jabłka wyłożyłam jeszcze pianę z 3 białek. w każdym razie do szarlotki mojej babci nawet się nie zbliżyłam smakowo, jej jest nie do pobicia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm uwielbiam szarlotkę ! Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  7. ubóstwiam szarlotkę.. szarlotka i sernik to po prostu coś niesamowitego :D A Twoja szarlotka wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. So chic! I like this so much.

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!

    BLOGGED: MAC Selena Como La Flor Lipstick Swatch

    INSTAGRAM @BEAUTYEDITER

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, takiej cieniutkiej jeszcze nie widziałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szarlotki, aż żałuje, że piekarnik mnie nienawidzi i się buntuje, bo już bym piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach ta kruszonka:) U mnie zawsze pierwsza znika - w dodatku w bardzo tajemniczy sposób - bo winnego brak;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Klasyka ! :) Nie chcesz mnie nakarmić? :D

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nigdy sama nie robiłam szarlotki - ale mi smaka narobiłaś:P

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna klasyka! :)Przepiękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń