MENU NOWE1

RATATOUILLE

Czerwiec jest cudowny. Słońce, kwitnące kwiaty, zapach lata i stragany pełne soczystych owoców i kolorowych warzyw. Nie sposób tego nie wykorzystać. Zapraszam na francuskie Ratatouille. Przepisy na to danie są różne, łączą je natomiast sezonowe prowansalskie warzywa. Ratatouille można podawać z kaszą kuskus, albo bagietką. Zapraszam do przeczytania przepisu :)

SKŁADNIKI

2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
3 pomidory
1 kulka mozzarelli
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
oliwa
tymianek/bazylia/zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Umytą cukinię i bakłażana pokroić ze skórką w plastry około 0,5 cm, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w duże kawałki. Pomidory i mozzarelle w cienkie plastry.
Rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Obsmażać po kolei na patelni z rozgrzaną oliwą warzywa (z każdej strony około 2 minut). Składniki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą i pieprzem. Piec około 40 minut w 180 st. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziołami.

Voilá!





25 komentarzy:

  1. Letnie, kolorowe i pyszne danie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rotatouille is a french food tradition is very good
    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jestem taka głooodnaa <3


    www.thewhiteprint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Z bagietą bym chętnie zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny przepis na liście do wykonania, wygląda smacznie :)


    Mój blog - klik

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze ta nazwa przypomina mi bajkę disneya. Tylko bakłażana mi brak, a mogłabym wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też :)) Myślę, że bez bakłażana powinno być również smaczne :)

      Usuń
  7. Ja tę potrawę przygotowuję z mięsem mielonym i też jest super.

    OdpowiedzUsuń
  8. To danie wygląda naprawdę prosto, nigdy go nie jadłam, choć nie powiem - miałam ochotę na ratatouille po obejrzeniu bajki Disneya o tym tytule :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. jadłam ostatnio w restauracji i była pyszna;) ps. ja kremu pod oczy używam od 3 lat czyli od 24 roku życia

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo zdecydowanie moje klimaty, na pewno będę robić, może nawet na ten weekend :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny i super wyglądające danie, przepis prosty, więc do dzieła!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam!!! Mussze zrobić koniecznie!😃pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyznam się ze wstydem, że nigdy nie jadłam bakłażana. oO Mało tego - jakoś boję się go spróbować, chyba mam uraz po bajce "Chojrak, tchórzliwy pies" :D
    Ale oczywiście danie wygląda apetycznie, więc smacznego dla wszystkich smakoszy :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie! Zabieram przepis ze sobą! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. I so love this. Thanks for sharing!

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM
    INSTAGRAM @BEAUTYEDITER

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nigdy nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak tylko pojadę do Irlandii i będę miała więcej swobody w kuchni to spróbuję na pewno <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Ratatouille jest jedną z moich ukochanych potraw!!!Uwielbiam to :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę wypróbować, bo uwielbiam cukinię. :)

    OdpowiedzUsuń