MENU NOWE1

GUACAMOLE


Lubicie kuchnię meksykańską, a może jesteście fanami awokado? Guacamole będzie smakować wszystkim lubiącym zdrową i wyrazistą kuchnię. Przyrządzona w kilka minut pasta jest świetnym dodatkiem do tortilli czy nachosów, a w połączeniu ze świeżą bagietką stanowi pyszną alternatywę dla zwykłych kanapek. Zapraszam do wypróbowania przepisu!



SKŁADNIKI

2 dojrzałe awokado
1 pomidor
1 mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
½ limonki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pomidor, po wyjęciu miąższu, pokroić w drobną kosteczkę,  papryczkę oraz czosnek drobno posiekać. Przełożyć całość do miski. Łyżeczką wyjąć miąższ z awokado i rozgnieść widelcem, dodać do reszty składników. Doprawić sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Można dorzucić świeżej kolendry. Wymieszać.
Podawać z nachosami, meksykańską tortillą lub świeżym pieczywem.
Smacznego!


In English

INGREDIENTS

1 tomato
1 small chili pepper
2 garlic cloves
½ lime
2 tablespoons olive oil
salt, pepper

PREPERATION

Tomato, after removing the flesh, cut into small cubes, chili pepper and garlic chop finely. Transfer the whole into the bowl. Using a spoon remove the pulp of avocado and mash with a fork, add the rest of ingredients. Flavor with lime juice, olive oil, salt and pepper. You can also add fresh coriander. Mix all together.
Serve with nachos, tortilla or fresh bread.

Bon Appetit!




P.S.

Jeżeli chcecie być na bieżąco zapraszam do obserwowania bloga oraz na Instagrama.

Dzięki za wszystkie komentarze i udanego tygodnia kochani!


28 komentarzy:

  1. Ja kocham awokado w każdej postaci:) nawet do deserów jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam avokado stosuje go zamiast masła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem kompletnie dlaczego nie eksperymentuję z awokado- uwielbiam je ale zjadam zawsze w tej samej formie- pokrojone w prostej sałatce z pomidorem, papryką, szczypiorkiem i sałatą- i tyle. muszę w końcu wypróbować jakąś pastę, fanką kuchni meksykańskiej nie jestem ale guacamole na kanapce też się pewnie świetnie sprawdzi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam avocado a guacamole to już grzesznie! Mniam!!!! Mam dobry przepis na sos do surówki wlasnie z avocado A ch same pyszności od poniedziałku! Sciskam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście uwielbiam guacamole, choć powiem Ci, że nigdy nie dodaję do niego pomidora ani oliwy - dojrzałe avocado samo w sobie jest dla mnie dość oleiste i dlatego. :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja za awokado średnio przepadam :) kiedyś kupiłam jakieś burrito czy coś innego w meksykańskim fast foodzie, ale wybrałam sobie sos salsa, który bardziej do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie, kuchnia meksykańska ma swój niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bardzo lubię kuchnię meksykańską, co jest nieco paradoksalne, bo nie mogę zbytnio jeść ostrych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchnia meksykańska? Pycha. Samo avocado świetne, ale guacamole jeszcze nie jadłam. U Ciebie to wygląda tak smakowicie, że chyba się skusze.Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż głupio przyznać ale nigdy nie jadłam guacamole.. :/ U mnie w rodzinie raczej nie eksperymentuje się z takimi smakami.

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie wygląda, ale kompletnie nie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam raz i jakoś mi nie zasmakowało... melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślę, że kiedyś wypróbuję :) Awokado co prawda nie jest moim faworytem, ale myślę, że w przyprawionej wersji byłoby całkiem smaczne :) A i na pewno zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja tam podejrzewam że ten przepis idealnie przypadł do gustu mojemu mężowi:)

    OdpowiedzUsuń
  15. kurczaki, a ja nigdy awokado nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  16. jestem ciekawa smaku, wygląda apetycznie, koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie jadłam guacamole, w sumie z kuchnią meksykańską mam niewiele wspólnego, ale za to próbowałam avocado i kompletnie mnie do siebie nie przekonuje. Może z przyprawami smakuje inaczej, ale samo samiuteńkie jest po prostu ohydne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super połączenia, ale to chyba nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm!! Wygląda pysznie <33 Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!!!!!!

    I ubolewam, ubolewam, ubolewam, że awokado takie drogie!

    OdpowiedzUsuń
  21. samo jest nijakie ale z tego przepisu skorzystałam, zrobiłam - jest bardzo smaczne, i to zarówno z nachosami jak i chrupiącym pieczywem.
    Bardzo dobre i proste danie , szczerze polecam AS

    OdpowiedzUsuń
  22. what a lovely post my dear
    hmmm this Looks so tasty <3
    simply love it!

    with love your AMELY ROSE

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam! :) Ale teraz mam ochotę na guacamole!

    OdpowiedzUsuń