MENU NOWE1

CRUMBLE RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE


Kwaśny rabarbar i soczysta truskawka pod chrupiącą kruszonką – dziś crumble, bestseller letnich deserów.
Crumble jest pyszne zarówno na ciepło z gałką waniliowych lodów, jak i na zimno, jako orzeźwiający deser. Sycące, słodko-kwaśne zestawienie sezonowych owoców smakuje wyśmienicie. Spróbujcie sami!


KRUSZONKA

szklanka mąki
pół szklanki cukru
100 g masła
pół łyżeczki cynamonu

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać miękkie masło. Wyrobić masę.

OWOCE

rabarbar, truskawki
½ opakowania waniliowego budyniu
4 łyżki cukru
szczypta zmiażdżonych goździków

Rabarbar obrać, pokroić w centymetrowe kawałki, wymieszać z cukrem, budyniem i goździkami. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, podgotować około 3 minut. Dodać umyte i pokrojone na kawałki truskawki.

CAŁOŚĆ

Do żaroodpornych kokilek wyłożyć owoce, a następnie przykryć je kruszonką. Piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Smacznego!

In English
CRUMBLE

1 glass flour
½  glass sugar
100 g butter
½  teaspoon cinnamon

Mix flour with sugar and cinnamon, add softened butter. Mix until you have a uniform consistency.

FRUITS

rhubarb, strawberries
4 tablespoons sugar
a pinch crushed cloves

Peeled rhubarb cut into centimeter pieces, mix with sugar and cloves. Put on a warm pan, cook for about 3 minutes. Add washed and chopped pieces of strawberries.

THEN

Put fruit cocktail into ramekin dishes and then cover with crumb. Bake for 40-45 minutes in an oven, preheated to 180 degrees.


Bon appétit!





18 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, ale z pewnością smakuje jeszcze lepiej :)
    http://natalie-forever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. This is really amazing!


    Bloglovin
    STYLEFORMANKIND.COM

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo mniam :) rabarbar uwielbiam w każdej postaci, do ciast, drożdżówek, kompotów itd:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio sama przypomniałam sobie o rabarbarze i u mnie zagościła owsianka :) Na crumble nie mogę sobie jeszcze pozwolić, ale wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kruszonkę. Kupuję ciasto drożdzowe i w pierwszej kolejności zjadam właśnie ją :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. szczerze? NAjbardziej zawsze smakuje mi posypka ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojoj... Rabarbar i truskawka? Co za połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Love your post dear ♥
    If you want check out my blog.I write about fashion,beauty and lifestyle . Maybe we can follow each other and we can be great blogger friends !

    http://herecomesajla.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to przepysznie wygląda! Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności, uwielbiam takie owocowe słodkości z kruszonką :) Naprawdę świetny przepis i bardzo dobre zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. So yummy and chic and and I want to eat all of that
    kisses

    OdpowiedzUsuń