Pachnące
ciasto, które rośnie jak na drożdżach, a w środku skrywa różaną niespodziankę –
słodycz idealna. Przepis na rogaliki zawdzięczam cioci i od kilku lat
regularnie wykorzystuję przy domowych wypiekach. Ciasteczka są łatwe w
wykonaniu i bardzo smaczne. Zamknięte w szklanym słoiczku, mogą być
przechowywane przez dłuższy czas. Idealne do herbaty czy kawy, sprawdzą się
także jako przekąska w podróży czy na uczelni. Zapraszam do wypróbowania
przepisu – obiecuję nie będziecie żałować!
Składniki
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 jajko
5 dkg drożdży
½ szkl. cukru
½ szkl. mleka
marmolada różana (polecam "biedronkową" – jest stosunkowo twarda i nie wycieka z ciasteczek przy pieczeniu)
białko
Wykonanie
Drożdże rozcieńczyć w ½ szkl.
ciepłego mleka i 4 łyżkach mąki, zostawić do wyrośnięcia.
Posiekać mąkę, margarynę, jajko,
cukier. Wlać drożdże. Ciasto wyrobić i pozostawić na ok. 0,5 godziny.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5
cm, wykroić szklankę koła, na środek wyłożyć około 1 łyżeczkę marmolady, brzegi
zalepić jak przy pierogach. Wierzch rogalika posmarować rozbełtanym białkiem,
co sprawi, że ciasteczka po upieczeniu
będą pięknie błyszczeć.Piec 15-20 min. Przy 180 st.
tyż bym zjadł...
OdpowiedzUsuń