Ciasto z marchewką kusiło mnie
już od dłuższego czasu. Szukając
przepisu, trafiłam na prosty w przygotowaniu keks. Wypróbowałam i nie
żałuję! Ciasto jest puszyste i wilgotne, wypełnione pysznymi bakaliami – morelami,
śliwkami oraz chrupiącymi orzechami, po prostu przepyszne :) Po zachwycie
reszty domowników, jestem pewna, że zagości u mnie na dłużej. Polecam!
Przepis w oryginale znajdziecie
tutaj.
SKŁADNIKI
2 jajka
180 g cukru
200 g mąki
150 ml oleju
200 g
marchewki - startej na drobnych oczkach
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
sody
garść włoskich
orzechów - posiekanych
garść
rodzynek
garść
suszonych śliwek
garść
suszonych moreli
na polewę:
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
migdały
PRZYGOTOWANIE
Ubić mikserem jajka. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać olej oraz
przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać marchewkę. Zmiksować. Pokrojone
na drobne części bakalie (śliwki, morele, orzechy, rodzynki) dodać do ciasta i
wymieszać. Piec w keksówce (moja miała około 21cm) przez 50 min w 180oC.
Polewa – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleka, aby była
mniej gęsta. Wylać na przestudzone ciasto. Udekorować np. migdałami.
Smacznego! :)
I największy miłośnik marchewki w naszym domu - Tośka:
Wygląda bosko ;) ciasto marchewkowe to chyba jedno z moich ulubionych
OdpowiedzUsuńPychotaaa :)
OdpowiedzUsuńza mną ciasto marchewkowe chodzi już dawno:) wiem że niedługo i u mnie zagości:) bo z reguły jak coś za mną już dłużej "chodzi" to nie ma bata żeby nie zrobić:) zazdroszczę króliczka!
OdpowiedzUsuńAle cudo! :)
OdpowiedzUsuńO rany, ale smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń