Od paru lat mazurki stale goszczą
na moim wielkanocnym stole. Wypieki, kojarzone z okresem Świąt Wielkanocnych,
przywędrowały do nas aż z… Turcji i na stałe wpisały się w Polską tradycję.
Główną cechą wyróżniającą mazurki jest mnogość odmian tego ciasta, od
tradycyjnego z migdałami i konfiturą, aż po orzechowe na kruchej bezie. To co
je łączy to wspaniałe ozdoby. Dziś zapraszam na mazurki, które zawsze robię u
mnie w domu – na kruchym cieście w wersji z białą czekoladą, albo z marmoladą
różaną. Smacznego!
KRUCHE CIASTO
Wiadomo podstawą każdego mazurka jest ciasto – ten przepis stosuję już od kilku lat i zawsze się sprawdza. Podane proporcje składników wystarczą na 2 mazurki 15x20 cm.
400 g mąki
5 żółtek
300 g masła
120 g cukru pudru
sól
Ugotowane 4 żółtka zmiksować.
Mąkę, cukier wysypać na stolnicę, dodać schłodzone masło, posiekać. Dodać
ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Uformować
gruby wałek i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko
rozwałkować i ułożyć na blaszce (na papierze do pieczenia). ¼ ciasta zostawić na brzegi/zdobienie –
uformować cienkie wałeczki i zrobić z nich brzegi. Piec około 15 min w 200oC.
MASA
To co czyni mazurek wyjątkowym – słodka polewa, bakalie, piękne zdobienie. W tym roku przygotowałam na Wielkanoc dwie wersje, jedną jogurtową , z białą czekoladą i migdałami oraz drugą, znacznie prostszą, z marmoladą różaną. Mam nadzieję, że któraś opcja przypadnie Wam do gustu ;)
Mazurek jogurtowy z
białą czekoladą i migdałami:
125 g jogurtu greckiego
160 g białej czekolady
100 g obranych migdałów
Minimum 8 godzin przed przygotowaniem wyłożyć jogurt na
sitko wyłożone gazą i wstawić do lodówki do odcedzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Zmiksować na małych obrotach jogurt (doprowadzony do temp. pokojowek) oraz dodawać
powoli roztopioną białą. Zostawić, aby lekko przestygła. Nakładać na ciasto
używając worka cukierniczego lub małej łyżeczki. W masę powciskać migdały.
Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do
stężenia.
Mazurek różany:
Pół wiaderka różanej marmolady (najlepiej z Biedronki, nie
jest płynna)
Cukrowe ozdoby
Rozsmarować marmoladę na cieście, udokorować.
/Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Kuchnia Polska,
Marzena Wasilewska
Przepis na masę jogurtową zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki
Pomysł na wersję instant - mój ;p/
Jak przepysznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają. Mazurków nigdy nie jadłam ani nie robiła, niestety. Może to znak, że powinnam zacząć je piec :D
OdpowiedzUsuńNo pewnie! :)
UsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe i kolorowe! Życzę Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńTwój mazurek wygląda naprawdę przesmacznie, szczególnie podoba mi się wersja z marmoladą różaną, choć ta z białą czekoladą pewnie jest równie smaczna :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt,
http://crafty-zone.blogspot.com/
Jaki fajny pomysł! Uroczo i wiosennie! :-)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepięknie, i na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńPrześliczny ten mazurek! Robię je w każde święta i mam do nich słabość (niestety) :D
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Fajne te ciasta. Kruche to moje ulubione.
OdpowiedzUsuń