Dziś przepis na tradycyjną, domową
szarlotkę. Ciasto z jabłkami jest moim ulubionym. Przerabiałam już różne
wydania szarlotki, te na biszkoptowym spodzie, z żurawiną i cynamonem, z bezową
pianką czy kokosem, ale moim numerem jeden pozostaje najprostsze wydanie tej
pyszności – na kruchym spodzie z tartymi jabłkami. Przepis pochodzi od mojej
babci i został wypróbowany w moim domu chyba dziesiątki razy. Do ciasta wystarczą
najprostsze składniki, robi je się szybko i łatwo. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SKŁADNIKI
2 ½ szklanki mąki
½ kostki margaryny
1 żółtko
4 łyżki
śmietany
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
5/6 szklanki
cukru
4 jabłka
PRZYGOTOWANIE
Żółtko wbić do miseczki, dodać cukier i śmietanę – rozfertać :P Do
przesianej mąki dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia oraz połączone
składniki mokre. Zagnieść ciasto.
¾ wyłożyć na blaszkę – składników wystarcza na małą formę, resztę
pozostawić na kruszonkę.
Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, dodać 1 łyżkę bułki tartej
(aby wpiła pozostały sok). Wyłożyć na ciasto. Kawałek ciasta „na kruszonkę”
porwać i posypać wierzch ciasta. Piec około 30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Próbowałem - palce lizać!
OdpowiedzUsuńTo ciasto to jest zdecydowanie mój numer jeden. Robię je bez śmietany. Za to pamiętam jak zagniatałam kruche ze śliwkami z moją Babcią i ona też dodawała śmietanę.Jakaś nutka retro jest w tym przepisie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!! uwielbiam kruche ciasto:) pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny do Kuferka
OdpowiedzUsuńkuferpoli.blogspot.com
Mniam!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! Twoja wygląda przepysznie, choć przyznam, że kiedy sama robię szarlotkę, używam nieco innego przepisu (do ciasta - mąka + zimna woda + masło) i wychodzi równie dobre :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
piekłam szarlotkę w sobotę i byłam z siebie dumna bo wyszła na prawdę bardzo dobra- tyle, że ja potrzebowałam 3 żółtek i 1 całego jajka do ciasta a na jabłka wyłożyłam jeszcze pianę z 3 białek. w każdym razie do szarlotki mojej babci nawet się nie zbliżyłam smakowo, jej jest nie do pobicia:)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam szarlotkę ! Yummy!
OdpowiedzUsuńubóstwiam szarlotkę.. szarlotka i sernik to po prostu coś niesamowitego :D A Twoja szarlotka wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSo chic! I like this so much.
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BLOGGED: MAC Selena Como La Flor Lipstick Swatch
INSTAGRAM @BEAUTYEDITER
Ojej, takiej cieniutkiej jeszcze nie widziałam ;D
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, aż żałuje, że piekarnik mnie nienawidzi i się buntuje, bo już bym piekła :)
OdpowiedzUsuńAch ta kruszonka:) U mnie zawsze pierwsza znika - w dodatku w bardzo tajemniczy sposób - bo winnego brak;)
OdpowiedzUsuńKlasyka ! :) Nie chcesz mnie nakarmić? :D
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy sama nie robiłam szarlotki - ale mi smaka narobiłaś:P
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka! :)Przepiękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń