Kwaśny rabarbar i soczysta
truskawka pod chrupiącą kruszonką – dziś crumble,
bestseller letnich deserów.
Crumble jest pyszne zarówno na
ciepło z gałką waniliowych lodów, jak i na zimno, jako orzeźwiający deser.
Sycące, słodko-kwaśne zestawienie sezonowych owoców smakuje wyśmienicie. Spróbujcie
sami!
KRUSZONKA
szklanka mąki
pół szklanki cukru
100 g masła
pół łyżeczki cynamonu
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać miękkie masło.
Wyrobić masę.
OWOCE
rabarbar, truskawki
½ opakowania waniliowego budyniu
4 łyżki cukru
szczypta zmiażdżonych goździków
Rabarbar obrać, pokroić w centymetrowe kawałki, wymieszać z
cukrem, budyniem i goździkami. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, podgotować około 3 minut.
Dodać umyte i pokrojone na kawałki truskawki.
CAŁOŚĆ
Do żaroodpornych kokilek wyłożyć owoce, a następnie przykryć
je kruszonką. Piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
In English
CRUMBLE
1 glass flour
½ glass sugar
100 g butter
½ teaspoon cinnamon
Mix flour with sugar and cinnamon, add softened butter. Mix
until you have a uniform consistency.
FRUITS
rhubarb, strawberries
4 tablespoons sugar
a pinch crushed cloves
Peeled rhubarb cut into centimeter pieces, mix with sugar
and cloves. Put on a warm pan, cook for about 3 minutes. Add washed and chopped
pieces of strawberries.
THEN
Put fruit cocktail into ramekin dishes and then cover with
crumb. Bake for 40-45 minutes in an oven, preheated to 180 degrees.
Bon appétit!
mniam
OdpowiedzUsuńI love it, splendid food dear
OdpowiedzUsuńomom:D
Usuńmusi pięknie pachnieć:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ale z pewnością smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńhttp://natalie-forever.blogspot.com/
Oo mniam :) rabarbar uwielbiam w każdej postaci, do ciast, drożdżówek, kompotów itd:)
OdpowiedzUsuńOstatnio sama przypomniałam sobie o rabarbarze i u mnie zagościła owsianka :) Na crumble nie mogę sobie jeszcze pozwolić, ale wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonkę. Kupuję ciasto drożdzowe i w pierwszej kolejności zjadam właśnie ją :-)
OdpowiedzUsuńszczerze? NAjbardziej zawsze smakuje mi posypka ^^
OdpowiedzUsuńSkąd ja to znam :P
UsuńOjoj... Rabarbar i truskawka? Co za połączenie! <3
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJak to przepysznie wygląda! Jadłabym!
OdpowiedzUsuńAle pyszności, uwielbiam takie owocowe słodkości z kruszonką :) Naprawdę świetny przepis i bardzo dobre zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana! :)
UsuńSo yummy and chic and and I want to eat all of that
OdpowiedzUsuńkisses
Och jakie tu pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńAwesome pictures and delicious food :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne... sama słodycz (mimo tej kwaskowości) :-) Moc smaku!
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o połączeniu rabarbaru z truskawką, ale wydaje się bardzo ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńwygląda meeega apetycznie! chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, czegoś takiego. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOd kiedy pamiętam, uwielbiam desery z rabarbarem. Kradnę przepis do swojej kuchni <3
OdpowiedzUsuńZa dzieciaka biegałam do ogrodu po rabarbar i wcinałam z cukrem haha! Pyszności! Wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńja mam dziś ochotę na rabarbar:D
OdpowiedzUsuń