Jesień już za
pasem. Coraz
mocniej wieje, szybciej się ściemnia, a na alejkach pełno już czerwono - złotych liści.
Chociaż uwielbiam gorące letnie wieczory, z uśmiechem czekam już na popołudnia,
które spędzę otulona kocem, z gorącą czekoladą i dobrą książką. Jesienią, jak
nigdy, smakują ciasta z jabłkami, śliwkami czy gruszkami. To teraz, nasze owoce
kuszą najlepszym smakiem. W poście znajdziecie przepis na kruchą tartę z
gruszkami w cynamonie. Prosto i pysznie, w sam raz na jesień!
spód:
250 g mąki
pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru
waniliowego
szczypta soli
150 g masła
1 jajko
nadzienie:
5 gruszek
garść żurawiny
łyżka płatków
owsianych/muesli
1 łyżeczka cukru
cukier puder
Mąkę, cukier,
cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać posiekane masło. Wygnieść ciasto. Dodać
jajko. Zagnieść.
Odstawić ciasto
na 20 min do lodówki.
Gruszki obrać,
pokroić w małe kawałki. Dodać cukier, żurawinę, płatki. Wymieszać.
Ciasto wyjąć z
lodówki i przełożyć do formy na tartę, rozprowadzić nadzienie.
Piec w piekarniku
rozgrzanym do 180 st. przez około 50 min.
Po upieczeniu
lekko obsypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Smacznego!
In English
bottom:
250 g wheat flour
4 tablespoons sugar
1 teaspoon vanilla sugar
pinch of salt
150 g butter
1 egg
filling:
5 pears
a handful of cranberries
a spoon oatmeal / muesli
1 teaspoon sugar
powdered sugar
Mix flour, sugar, vanilla sugar and salt. Add the chopped
butter. Crush the dough. Add an egg. Knead.
Put the dough for 20 minutes in the fridge.
Peel the pears, cut into small pieces. Add sugar,
cranberries, flakes. Mix.
Take out the dough from the refrigerator and transfer it to
the tart form, put the filling.
Bake in the oven preheated to 180 degrees for about 50
minutes.
After baking lightly sprinkle with powdered sugar. Serve
with whipped cream or vanilla ice cream.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz