Living in Denmark is a great experience for me. It
expands my horizons about diversity, culture and traditions. One of the
things that I really want to try in another country is the food. Danish people
have a lot of wonderful dishes, served for different holidays or even dishes
which are popular in specific months or seasons. One week ago I got a great
book Sådan
gør vi, which presents Danish traditional holidays. After a nice
description of each holiday, there is a receipt for a traditional meal. Today
I’ve decided to prepare the Rullemors boller, which are the traditional yeast
rolls, served especially for the breakfast. I loved
them!
DANISH YEAST ROLLS
Makes 22 yummy rolls
0.4 l milk
150 g butter
100 g sugar
3 eggs
50 g yeast
about 800 g flour
Slightly warm milk and butter, add eggs, mix, dissolve
yeast. Slowly add flour and knead the dough. Cover the dough with a damp
cloth and wait until it doubles in volume. Form rolls and leave for 30 minutes.
Spread the egg on the top of each roll and put in a pre-heated oven (180
degrees). Bake rolls about 20 minutes.
Serve with honey, jam or chocolate cream. Voilà!
/Inspired by the receipt from „Sådan gør vi” Rullermors boller/
DUŃSKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Z przepisu wyjdą
około 22 bułeczki
0,4 l mleka
150 g masła
100 g cukru
3 jaja
50 g drożdży
800 g mąki
Mleko i masło
lekko podgrzać, wbić jajka, rozmieszać, rozpuścić drożdże. Dodawać stopniowo
mąkę i wyrabiać ciasto. Przykryć całość wilgotną ściereczką i poczekać aż
podwoi objętość. Uformować bułeczki i odstawić na 30 minut. Posmarować
rozbełconym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 min w 180
stopniach, aż do uzyskania złocistego koloru.
Podawać z miodem,
konfiturą lub kremem czekoladowym. Pychaaa ^^
/Na podstawie przepisu z „Sådan gør vi” Rullermors
boller/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz