MENU NOWE1

DANISH YEAST ROLLS



Living in Denmark is a great experience for me. It expands my horizons about diversity, culture and traditions. One of the things that I really want to try in another country is the food. Danish people have a lot of wonderful dishes, served for different holidays or even dishes which are popular in specific months or seasons. One week ago I got a great book Sådan gør vi, which presents Danish traditional holidays. After a nice description of each holiday, there is a receipt for a traditional meal. Today I’ve decided to prepare the Rullemors boller, which are the traditional yeast rolls, served especially for the breakfast. I loved them!  


DANISH YEAST ROLLS

Makes 22 yummy rolls

0.4 l milk
150 g butter
100 g sugar
3 eggs
50 g yeast
about 800 g flour

Slightly warm milk and butter, add eggs, mix, dissolve yeast. Slowly add flour and knead the dough. Cover the dough with a damp cloth and wait until it doubles in volume. Form rolls and leave for 30 minutes. Spread the egg on the top of each roll and put in a pre-heated oven (180 degrees). Bake rolls about 20 minutes.
Serve with honey, jam or chocolate cream. Voilà!

/Inspired by the receipt from Sådan gør vi” Rullermors boller/


DUŃSKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE


Z przepisu wyjdą około 22 bułeczki

0,4 l mleka
150 g masła
100 g cukru
3 jaja
50 g drożdży
800 g mąki

Mleko i masło lekko podgrzać, wbić jajka, rozmieszać, rozpuścić drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać ciasto. Przykryć całość wilgotną ściereczką i poczekać aż podwoi objętość. Uformować bułeczki i odstawić na 30 minut. Posmarować rozbełconym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 min w 180 stopniach, aż do uzyskania złocistego koloru.
Podawać z miodem, konfiturą lub kremem czekoladowym. Pychaaa ^^

/Na podstawie przepisu z „Sådan gør vi” Rullermors boller/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz