MENU NOWE1

MARCHEWKOWY KEKS

Ciasto z marchewką kusiło mnie już od dłuższego czasu. Szukając przepisu, trafiłam na prosty w przygotowaniu keks. Wypróbowałam i nie żałuję! Ciasto jest puszyste i wilgotne, wypełnione pysznymi bakaliami – morelami, śliwkami oraz chrupiącymi orzechami, po prostu przepyszne :) Po zachwycie reszty domowników, jestem pewna, że zagości u mnie na dłużej. Polecam!
Przepis w oryginale znajdziecie tutaj.

SKŁADNIKI

2 jajka
180 g cukru
200 g mąki
150 ml oleju
200 g marchewki -  startej na drobnych oczkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
garść włoskich orzechów - posiekanych
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli
na polewę:
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
migdały

PRZYGOTOWANIE

Ubić mikserem jajka. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać marchewkę. Zmiksować. Pokrojone na drobne części bakalie (śliwki, morele, orzechy, rodzynki) dodać do ciasta i wymieszać. Piec w keksówce (moja miała około 21cm) przez 50 min w 180oC.
Polewa – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleka, aby była mniej gęsta. Wylać na przestudzone ciasto. Udekorować np. migdałami.


Smacznego! :)







I największy miłośnik marchewki w naszym domu - Tośka:


5 komentarzy:

  1. Wygląda bosko ;) ciasto marchewkowe to chyba jedno z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  2. za mną ciasto marchewkowe chodzi już dawno:) wiem że niedługo i u mnie zagości:) bo z reguły jak coś za mną już dłużej "chodzi" to nie ma bata żeby nie zrobić:) zazdroszczę króliczka!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, ale smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń