MENU NOWE1

CHINSZCZYZNA INSTANT :)



Dziś pierwsze skrzypce należą do makaronu sojowego. Jego zaletą jest z pewnością szybkie przygotowanie – makaron wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać kilka minut. Co ciekawe, wbrew swojej nazwie,  co było dla mnie sporym zaskoczeniem, nie jest zrobiony z soi, a ze skrobii fasoli mung. Co prawda ten rodzaj makaronu nie jest popularny na polskich stołach, a jego smak bez dodatków jest mocno dyskusyjny ;) myślę jednak, że w połączeniu z innymi składnikami, jest ciekawą a co ważniejsze zdrową potrawą. Makaron sojowy najczęściej spotkacie w kuchni chińskiej i wietnamskiej, w takim wydaniu jest też moja propozycja. Obiecuję - warto spróbować!

SKŁADNIKI

makaron sojowy
mieszanka warzyw chińskich (pokrojone w drobne słupki):
- marchew
- pędy bambusa
- por
- grzybki chińskie
- cebula
- papryka czerwona i zielona
filet z piersi kurczaka ½ kg
sos sojowy około 10 łyżek
przyprawy:
- pieprz
- curry
- sól
- ostra papryka
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem curry i ostrej papryki. Makaron sojowy zanurzyć na 3 minuty we wrzątku, odsączyć (według przepisu na opakowaniu). Warzywa ugotować/podgrzać w przypadku mrożonej mieszanki, do miękkości. Składniki wymieszać, poddusić, dodać sos sojowy.
Miłej zabawy z pałeczkami :)










1 komentarz: