Dziś pierwsze
skrzypce należą do makaronu sojowego. Jego zaletą jest z pewnością szybkie
przygotowanie – makaron wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać kilka minut.
Co ciekawe, wbrew swojej nazwie,
co było dla mnie sporym zaskoczeniem, nie jest zrobiony z soi, a ze
skrobii fasoli mung. Co prawda ten rodzaj makaronu nie jest popularny na polskich
stołach, a jego smak bez dodatków jest mocno dyskusyjny ;) myślę jednak, że w
połączeniu z innymi składnikami, jest ciekawą a co ważniejsze zdrową
potrawą. Makaron sojowy najczęściej
spotkacie w kuchni chińskiej i wietnamskiej, w takim wydaniu jest też moja propozycja. Obiecuję - warto spróbować!
SKŁADNIKI
makaron
sojowy
mieszanka
warzyw chińskich (pokrojone w drobne słupki):
- marchew
- pędy
bambusa
- por
- grzybki
chińskie
- cebula
- papryka
czerwona i zielona
filet z
piersi kurczaka ½ kg
sos sojowy
około 10 łyżek
przyprawy:
- pieprz
- curry
- sól
- ostra
papryka
oliwa z
oliwek
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka
pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem curry i ostrej
papryki. Makaron sojowy zanurzyć na 3 minuty we wrzątku, odsączyć (według
przepisu na opakowaniu). Warzywa ugotować/podgrzać w przypadku mrożonej
mieszanki, do miękkości. Składniki wymieszać, poddusić, dodać sos sojowy.
Miłej zabawy z pałeczkami :)
Ślinka cieknie :d
OdpowiedzUsuń