Prosty i smaczny pomysł na owoce
morza. Przekąska w sam raz na kolację, albo jako przystawka przed głównym
daniem. Salsa jest szybka w wykonaniu i z pewnością sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi, gdy chcemy podać gościom coś ciekawego. W wersji na ostro możemy
użyć pikantnej papryczki chili i ostrych chipsów tortilla, w wersji łagodnej
proponuję pozostać jedynie przy słodkiej papryce i solonych chipsikach :)
SKŁADNIKI
250 g krewetek gotowanych ,
obranych (małe, mogą być mrożone)
1 duży pomidor (albo 2 małe)
1 czerwona papryka
1/3 papryczki chili
150 g słodkiej kukurydzy z
puszki
1 awokado
2 łyżki posiekanej
kolendry/pietruszki
1 łyżka słodkiego sosu chili
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki jasnej oliwy z oliwek
chipsy tortilla (do podania,
osobno w dużej misce)
PRZYGOTOWANIE
Pomidory i paprykę posiekać na
małe kawałki. Zmieszać w misce z pozostałymi składnikami oprócz awokado.
Przykryć sałatkę i trzymać w lodówce do momentu podania.
Przed podaniem obrać awokado,
posiekać i dodać do sałatki. Przyprawić do smaku i nałożyć do oddzielnych
miseczek. Chipsy tortilla podać w dużej misce, aby każdy mógł po nie sięgać ;)
Smacznego!
/na podstawie przepisu z Pikantne dania 101 sprawdzonych przepisów,
GoodFood magazine/
Robię się głodny :)
OdpowiedzUsuńO mamo <3
OdpowiedzUsuńnachoooos !
OdpowiedzUsuń