MENU NOWE1

SALSA KREWETKOWA


Prosty i smaczny pomysł na owoce morza. Przekąska w sam raz na kolację, albo jako przystawka przed głównym daniem. Salsa jest szybka w wykonaniu i z pewnością sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi, gdy chcemy podać gościom coś ciekawego. W wersji na ostro możemy użyć pikantnej papryczki chili i ostrych chipsów tortilla, w wersji łagodnej proponuję pozostać jedynie przy słodkiej papryce i solonych chipsikach :)


SKŁADNIKI

250 g krewetek gotowanych , obranych (małe, mogą być mrożone)
1 duży pomidor (albo 2 małe)
1 czerwona papryka
1/3 papryczki chili
150 g słodkiej kukurydzy z puszki
1 awokado
2 łyżki posiekanej kolendry/pietruszki
1 łyżka słodkiego sosu chili
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki jasnej oliwy z oliwek
chipsy tortilla (do podania, osobno w dużej misce)

PRZYGOTOWANIE

Pomidory i paprykę posiekać na małe kawałki. Zmieszać w misce z pozostałymi składnikami oprócz awokado. Przykryć sałatkę i trzymać w lodówce do momentu podania.
Przed podaniem obrać awokado, posiekać i dodać do sałatki. Przyprawić do smaku i nałożyć do oddzielnych miseczek. Chipsy tortilla podać w dużej misce, aby każdy mógł po nie sięgać ;)




Smacznego!



/na podstawie przepisu z Pikantne dania 101 sprawdzonych przepisów, GoodFood magazine/

3 komentarze: