Święta Bożego Narodzenia to z
pewnością czas magiczny i wyjątkowy. Spotkania z rodziną, kolędy, wspólna
pasterka, pachnąca lasem choinka… Boże Narodzenie to też czas wspaniałych kulinarnych
smaków, a jednym z nich, bez których nie wyobrażam sobie Świąt, są małe
ciasteczka pachnące goździkami, cynamonem i przyprawą korzenną – PIERNIKI.
Od paru lat
robienie przeze mnie pierników stało się punktem obowiązkowym przedświątecznych
przygotowań, więc przepis na ciasteczka jest już sprawdzony przez niejedno podniebienie
:P Pierniki są proste i szybkie w wykonaniu, jednak ich przygotowanie warto
rozłożyć w czasie. U mnie wygląda to tak, że zaczynam około 2-3 tygodnie przed
Świętami. Jednego dnia wyrabiam ciasto, odstawiam w chłodne miejsce, a dopiero
następnego dnia wykrajam i piekę ciastka, z kolei zdobienie (punkt dla mnie
konieczny!) zostawiam na najbliższe wolne popołudnie ;P
Warto dodać, że
pierniki są pyszne zarówno parę dni po przygotowaniu, jak i po paru miesiącach
przechowywania w metalowej puszce ;)
Jeśli
szukacie kruchych pierników o delikatnej korzennej nucie to zapraszam do
wypróbowania przepisu :)
Ciasto
0,4 kg miodu
1 kg mąki
20 dag cukru
3-4 żółtka jaj
20 dag masła + 3 łyżki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawy:
2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
/wersja dla zabieganych –
przyprawa do piernika/
starta skórka z cytryny
Dekoracja
Lukier cytrynowy/malinowy:
- 100 g cukru
- 2 cytryny
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku malinowego
kolorowe żelowe pisaki
kolorowa posypka
Przygotowanie
Pierniki
Podgrzać w rondelku
miód, cukier, masło, podczas gotowania mieszać, aż do połączenia składników. Do
rozpuszczonej masy wlać olej. Pozostawić do ostygnięcia. Rozprowadzić żółtka.
Mąkę przesiać, wsypać przyprawy i sodę oczyszczoną. Wymieszać. Wlać masę
miodową, spłukać rondel mlekiem i wlać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić
do chłodnego miejsca na 1-2 dni. Przed rozwałkowaniem pozostawić ciasto w
temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm
i piec około 20 minut.
Lukier: biały cytrynowy i różowy malinowy
Cytryny
sparzyć wrzątkiem, wycisnąć sok. Sok wlać do rondelka, dodać 50 ml wody oraz
cukier i gotować aż zacznie gęstnieć. Cukier puder wsypać do miski.
Ucierając go drewnianą łyżką powoli wlać gorącą masę. W wersji różowej dodać 2
łyżki soku malinowego.
Polewać na
wystudzone pierniki. Lukier według tego przepisu ma lekko kwaśny smak - idealnie pasuje do słodkich pierników.
Posypkę sypać
na lepki jeszcze lukier. Całość pozostawić do wyschnięcia. Pamiętajcie, że przy
dekorowaniu żelowymi pisakami trzeba odczekać minimum 1 dzień, aby dobrze
wyschły.
Radosnego czekania na Święta kochani!
/pierniki – przepis od Kasi – ślicznie
dziękuję; lukier – Kuchnia Polska, Marzena Wasilewska/
Czy Wy też nie możecie doczekać się Świąt? Ja w tym roku, jak nigdy... all I want for Christmas is Youuu :)
Piękne!
OdpowiedzUsuńAle produkcja :D
OdpowiedzUsuń