MENU NOWE1

SWIATECZNE PIERNIKI


Święta Bożego Narodzenia to z pewnością czas magiczny i wyjątkowy. Spotkania z rodziną, kolędy, wspólna pasterka, pachnąca lasem choinka… Boże Narodzenie to też czas wspaniałych kulinarnych smaków, a jednym z nich, bez których nie wyobrażam sobie Świąt, są małe ciasteczka pachnące goździkami, cynamonem i przyprawą korzenną – PIERNIKI.

Od paru lat robienie przeze mnie pierników stało się punktem obowiązkowym przedświątecznych przygotowań, więc przepis na ciasteczka jest już sprawdzony przez niejedno podniebienie :P Pierniki są proste i szybkie w wykonaniu, jednak ich przygotowanie warto rozłożyć w czasie. U mnie wygląda to tak, że zaczynam około 2-3 tygodnie przed Świętami. Jednego dnia wyrabiam ciasto, odstawiam w chłodne miejsce, a dopiero następnego dnia wykrajam i piekę ciastka, z kolei zdobienie (punkt dla mnie konieczny!) zostawiam na najbliższe wolne popołudnie ;P

Warto dodać, że pierniki są pyszne zarówno parę dni po przygotowaniu, jak i po paru miesiącach przechowywania w metalowej puszce ;)

Jeśli szukacie kruchych pierników o delikatnej korzennej nucie to zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Ciasto

0,4 kg miodu
1 kg mąki
20 dag cukru
3-4 żółtka jaj
20 dag masła + 3 łyżki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawy:
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
/wersja dla zabieganych – przyprawa do piernika/
starta skórka z cytryny

Dekoracja

Lukier cytrynowy/malinowy:
  •  100 g cukru
  •  2 cytryny
  •  150 g cukru pudru
  •  2 łyżki soku malinowego

kolorowe żelowe pisaki
kolorowa posypka

Przygotowanie

Pierniki

Podgrzać w rondelku miód, cukier, masło, podczas gotowania mieszać, aż do połączenia składników. Do rozpuszczonej masy wlać olej. Pozostawić do ostygnięcia. Rozprowadzić żółtka. Mąkę przesiać, wsypać przyprawy i sodę oczyszczoną. Wymieszać. Wlać masę miodową, spłukać rondel mlekiem i wlać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić do chłodnego miejsca na 1-2 dni. Przed rozwałkowaniem pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec około 20 minut.

Lukier: biały cytrynowy i różowy malinowy

Cytryny sparzyć wrzątkiem, wycisnąć sok. Sok wlać do rondelka, dodać 50 ml wody oraz cukier i gotować aż zacznie gęstnieć. Cukier puder wsypać do miski. Ucierając go drewnianą łyżką powoli wlać gorącą masę. W wersji różowej dodać 2 łyżki soku malinowego.
Polewać na wystudzone pierniki. Lukier według tego przepisu ma lekko kwaśny smak -  idealnie pasuje do słodkich pierników.
Posypkę sypać na lepki jeszcze lukier. Całość pozostawić do wyschnięcia. Pamiętajcie, że przy dekorowaniu żelowymi pisakami trzeba odczekać minimum 1 dzień, aby dobrze wyschły.

Radosnego czekania na Święta kochani!



/pierniki – przepis od Kasi – ślicznie dziękuję; lukier – Kuchnia Polska, Marzena Wasilewska/














Czy Wy też nie możecie doczekać się Świąt? Ja w tym roku, jak nigdy... all I want for Christmas is Youuu :)


2 komentarze: