Ryba zdrowa,
obniżająca poziom złego cholesterolu, poprawiająca odporność, zawierająca
witaminy D, E, B12, a do tego smaczna i pochodząca z naszego Bałtyku. Czego
chcieć więcej? Zachęcam do wypróbowania śledzi w nieco innej odsłonie, niż te w
oleju z cebulką ;p Moja propozycja to połączenie ryby z zielonymi ziołami –
bazylią, miętą, pietruszkę oraz kaparami i oliwą. Wykonanie śledzi nie jest
pracochłonne, a zielony kolor sprawi, że na pewno przyciągną uwagę gości przy
stole :)
SKŁADNIKI
500 g filetów śledziowych
2/3 ząbki czosnku
3 szt. ogórków konserwowych
1 doniczka bazylii
1 doniczka mięty
1 doniczka pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 łyżki kaparów
pieprz, sól, ocet winny
PRZYGOTOWANIE
Śledzie
opłucz pod zimną wodą (najlepiej śledzie moczyć w zimnej wodzie przez minimum
godzinę, zmieniając co jakiś czas wodę, aby pozbyć się części soli z ryby).
Filety pokroić w cienkie paski, przełożyć do szklanego/ceramicznego naczynia.
Wszystkie zielone składniki wraz z czosnkiem zmiksować na gładką masę (ja
użyłam blendera). Doprawić solą, pieprzem, octem winnym do smaku. Połączyć sok
ze śledziami i odstawić do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
Przed
podaniem przyozdobić kaparami i listkami bazylii.
Gotowe!
/inspiracja przepis z magazynu Smaki Życia/
Smacznego :)
Zielono mi ^^
OdpowiedzUsuń