MENU NOWE1

SLEDZ NA ZIELONO

Święta, Święta i… po Świętach ;) Ostatnie tygodnie minęły błyskawicznie, nawet nie wiem kiedy. Boże Narodzenie, Sylwester, Nowy Rok – już za nami, na szczęście przed nami jeszcze Karnawał.  W związku z tym dziś przepis „na zagrychę” , czyli w roli głównej śledź.
Ryba zdrowa, obniżająca poziom złego cholesterolu, poprawiająca odporność, zawierająca witaminy D, E, B12, a do tego smaczna i pochodząca z naszego Bałtyku. Czego chcieć więcej? Zachęcam do wypróbowania śledzi w nieco innej odsłonie, niż te w oleju z cebulką ;p Moja propozycja to połączenie ryby z zielonymi ziołami – bazylią, miętą, pietruszkę oraz kaparami i oliwą. Wykonanie śledzi nie jest pracochłonne, a zielony kolor sprawi, że na pewno przyciągną uwagę gości przy stole :)

SKŁADNIKI
500 g filetów śledziowych
2/3 ząbki czosnku
3 szt. ogórków konserwowych
1 doniczka bazylii
1 doniczka mięty
1 doniczka pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 łyżki kaparów
pieprz, sól, ocet winny

PRZYGOTOWANIE
Śledzie opłucz pod zimną wodą (najlepiej śledzie moczyć w zimnej wodzie przez minimum godzinę, zmieniając co jakiś czas wodę, aby pozbyć się części soli z ryby). Filety pokroić w cienkie paski, przełożyć do szklanego/ceramicznego naczynia. Wszystkie zielone składniki wraz z czosnkiem zmiksować na gładką masę (ja użyłam blendera). Doprawić solą, pieprzem, octem winnym do smaku. Połączyć sok ze śledziami i odstawić do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
Przed podaniem przyozdobić kaparami i listkami bazylii.
Gotowe!


/inspiracja przepis z magazynu Smaki Życia/







Smacznego :)

1 komentarz: