Lubicie kuchnię meksykańską, a może
jesteście fanami awokado? Guacamole będzie smakować wszystkim lubiącym zdrową i
wyrazistą kuchnię. Przyrządzona w kilka minut pasta jest świetnym dodatkiem do
tortilli czy nachosów, a w połączeniu ze świeżą bagietką stanowi pyszną alternatywę
dla zwykłych kanapek. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SKŁADNIKI
2 dojrzałe awokado
1 pomidor
1 mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
½ limonki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pomidor, po wyjęciu miąższu,
pokroić w drobną kosteczkę, papryczkę
oraz czosnek drobno posiekać. Przełożyć całość do miski. Łyżeczką wyjąć miąższ
z awokado i rozgnieść widelcem, dodać do reszty składników. Doprawić sokiem z
limonki, oliwą, solą i pieprzem. Można dorzucić świeżej kolendry. Wymieszać.
Podawać z nachosami, meksykańską tortillą lub świeżym
pieczywem.
Smacznego!
In English
INGREDIENTS
1 tomato
1 small chili pepper
2 garlic cloves
½ lime
2 tablespoons olive oil
salt, pepper
PREPERATION
Tomato, after removing the flesh, cut into
small cubes, chili pepper and garlic chop finely. Transfer the whole into the
bowl. Using a spoon remove the pulp of avocado and mash with a fork, add the
rest of ingredients. Flavor with lime juice, olive oil, salt and pepper. You
can also add fresh coriander. Mix all together.
Serve with nachos, tortilla or fresh bread.
Bon Appetit!
P.S.
Jeżeli chcecie być na bieżąco zapraszam do obserwowania bloga oraz na Instagrama.
Dzięki za wszystkie komentarze i udanego tygodnia kochani!
Ja kocham awokado w każdej postaci:) nawet do deserów jest świetne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam avokado stosuje go zamiast masła :)
OdpowiedzUsuńnie wiem kompletnie dlaczego nie eksperymentuję z awokado- uwielbiam je ale zjadam zawsze w tej samej formie- pokrojone w prostej sałatce z pomidorem, papryką, szczypiorkiem i sałatą- i tyle. muszę w końcu wypróbować jakąś pastę, fanką kuchni meksykańskiej nie jestem ale guacamole na kanapce też się pewnie świetnie sprawdzi:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam avocado a guacamole to już grzesznie! Mniam!!!! Mam dobry przepis na sos do surówki wlasnie z avocado A ch same pyszności od poniedziałku! Sciskam!
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam guacamole, choć powiem Ci, że nigdy nie dodaję do niego pomidora ani oliwy - dojrzałe avocado samo w sobie jest dla mnie dość oleiste i dlatego. :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Ja za awokado średnio przepadam :) kiedyś kupiłam jakieś burrito czy coś innego w meksykańskim fast foodzie, ale wybrałam sobie sos salsa, który bardziej do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, kuchnia meksykańska ma swój niepowtarzalny smak :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :))
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię kuchnię meksykańską, co jest nieco paradoksalne, bo nie mogę zbytnio jeść ostrych przypraw.
OdpowiedzUsuńYuuuum! Wygląda cudownie *.*
OdpowiedzUsuńKuchnia meksykańska? Pycha. Samo avocado świetne, ale guacamole jeszcze nie jadłam. U Ciebie to wygląda tak smakowicie, że chyba się skusze.Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńAż głupio przyznać ale nigdy nie jadłam guacamole.. :/ U mnie w rodzinie raczej nie eksperymentuje się z takimi smakami.
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować!
UsuńReally nice post!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
fajnie wygląda, ale kompletnie nie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam raz i jakoś mi nie zasmakowało... melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMyślę, że kiedyś wypróbuję :) Awokado co prawda nie jest moim faworytem, ale myślę, że w przyprawionej wersji byłoby całkiem smaczne :) A i na pewno zdrowe.
OdpowiedzUsuńJa tam podejrzewam że ten przepis idealnie przypadł do gustu mojemu mężowi:)
OdpowiedzUsuńkurczaki, a ja nigdy awokado nie jadłam!
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa smaku, wygląda apetycznie, koniecznie muszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam guacamole, w sumie z kuchnią meksykańską mam niewiele wspólnego, ale za to próbowałam avocado i kompletnie mnie do siebie nie przekonuje. Może z przyprawami smakuje inaczej, ale samo samiuteńkie jest po prostu ohydne.
OdpowiedzUsuńSuper połączenia, ale to chyba nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńmmm!! Wygląda pysznie <33 Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńYummy I love it
OdpowiedzUsuńkisses for you
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!!!!!!
OdpowiedzUsuńI ubolewam, ubolewam, ubolewam, że awokado takie drogie!
samo jest nijakie ale z tego przepisu skorzystałam, zrobiłam - jest bardzo smaczne, i to zarówno z nachosami jak i chrupiącym pieczywem.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i proste danie , szczerze polecam AS
what a lovely post my dear
OdpowiedzUsuńhmmm this Looks so tasty <3
simply love it!
with love your AMELY ROSE
Uwielbiam! :) Ale teraz mam ochotę na guacamole!
OdpowiedzUsuń