MENU NOWE1

CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI


Smaczne, zdrowe i proste w wykonaniu ciasteczka owsiane są pysznym dodatkiem do kawy czy gorącego mleka. Świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska w pracy czy na wycieczce. Do tego zamknięte w szczelnej puszce, zachowują świeżość ponad tydzień. Zapraszam do wypróbowania przepisu na owsiane ciasteczka i zachęcam do własnych wariacji ze składnikami.

SKŁADNIKI

1.5 szklanki płatków owsianych
0.5 szklanki płatków orkiszowych
1.5 szklanki mąki
około 1/3 szklanki cukru (robiłam także wersje bezcukrową i były pyszne)
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
około 1.5 garści bakalii*
*Najczęściej używam żurawiny, suszonych śliwek i moreli,  posiekanych migdałów i orzechów włoskich. Oczywiście wariacji może być co nie miara, chrupiące ciasteczka są wyśmienite z gorzką czekoladą, słonecznikiem czy rodzynkami. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia i Wasze upodobania :)

PRZYGOTOWANIE

Masło roztopić i przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, aż do całkowitego połączenia. Uformować ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180oC. Piec 15 minut (bez termoobiegu) :)

Smacznego!

In English - OATMEAL COOKIES

INGREDIENTS

1.5 cup oatmeal
0.5 cup spelled flakes
1.5 cup flour
1/3 cup sugar (I did also sugar-free version and cookies were delicious)
100 g butter
1 level teaspoon baking powder
2 eggs
about 1.5 handful of dried fruit and nuts*
* I usually use dried cranberries, prunes and apricots, chopped almonds and walnuts. Of course, there are many variations, crunchy cookies are delicious with dark chocolate, sunflower seeds or raisins. Your taste and imagination are the only limits :)

DIRECTIONS

Melt butter. Mix all the ingredients. Drop dough onto cookie sheet. Put in the oven preheated to about 180 ° C. Bake 15 minutes (without convection) :)



24 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasteczka owsiane, zwłaszcza te z dodatkiem żurawiny i czekolady. Mhhh pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam :) chcę trochę :P właśnie kawę piję nie obrażę się gdybyś podrzuciła kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że na stancji nie mam piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  5. I taki przepis mi się podoba - wszystko wymieszać, uformować i upiec! :D Może kiedyś jak się w końcu ogarniemy z życia na walizkach to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za bakaliami, ale ciasteczka owsiane uwielbiam!
    Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja smakowicie i moge sie zalozyc, ze smakuje milion razy lepiej niz kupne ciastka :)

    Dodaje bloga do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, wyglądają bardzo fajnie, chociaż mi tak fajnie nie wychodzą, to spróbuję je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają nieziemsko, aż chce się zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  10. dziwię się dlaczego ciastka owsiane robiłam tylko raz w życiu (podobny przepis do twojego tylko z olejem koko zamiast masła) skoro wyszły takie pyszne i do tego są banalne w przygtowaiu. pewnie dlatego że jak mój Adam widzi całe płatki to od razu się krzywi i nie chce próbować i obowiązek konsumpcji spada wtedy na mnie a moje boczki potem się na mnie gniewają:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie proste słodkości, a ciasteczka owsiane są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. i mam nadzieję, że u Ciebie już lepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  13. So excited and good food my dear
    A big hug

    OdpowiedzUsuń
  14. Te ciasteczka wyglądają przepysznie, z chęcią je wypróbuję, bo widzę, że robi się je naprawdę ekspresowo, poza tym uwielbiam bakalie :)
    Udanego wieczoru, moja droga :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają jak ciasteczkowe jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale mi narobiłaś apetytu ! pyszności :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń