Smaczne, zdrowe i proste w wykonaniu ciasteczka owsiane są pysznym dodatkiem do kawy czy gorącego mleka. Świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska w pracy czy na
wycieczce. Do tego zamknięte w szczelnej puszce, zachowują świeżość ponad
tydzień. Zapraszam do wypróbowania przepisu na owsiane ciasteczka i zachęcam do własnych wariacji ze składnikami.
SKŁADNIKI
1.5 szklanki płatków owsianych
0.5 szklanki płatków orkiszowych
1.5 szklanki mąki
około 1/3 szklanki cukru (robiłam także wersje bezcukrową i
były pyszne)
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
około 1.5 garści bakalii*
*Najczęściej używam żurawiny,
suszonych śliwek i moreli, posiekanych
migdałów i orzechów włoskich. Oczywiście wariacji może być co nie miara,
chrupiące ciasteczka są wyśmienite z gorzką czekoladą, słonecznikiem czy
rodzynkami. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia i Wasze upodobania :)
PRZYGOTOWANIE
Masło roztopić i przestudzić.
Wszystkie składniki wymieszać łyżką, aż do całkowitego połączenia. Uformować
ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do około 180oC. Piec 15 minut (bez termoobiegu) :)
Smacznego!
In English - OATMEAL COOKIES
INGREDIENTS
1.5 cup oatmeal
0.5 cup spelled flakes
1.5 cup flour
1/3 cup sugar (I did also sugar-free version
and cookies were delicious)
100 g butter
1 level teaspoon baking powder
2 eggs
about 1.5 handful of dried fruit and nuts*
* I usually use dried
cranberries, prunes and apricots, chopped almonds and walnuts. Of course, there
are many variations, crunchy cookies are delicious with dark chocolate,
sunflower seeds or raisins. Your taste and imagination are the only limits :)
DIRECTIONS
Melt butter. Mix all
the ingredients. Drop dough onto cookie sheet. Put
in the oven preheated to about 180 ° C. Bake 15 minutes (without convection) :)
Smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane, zwłaszcza te z dodatkiem żurawiny i czekolady. Mhhh pycha :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńO mniam :) chcę trochę :P właśnie kawę piję nie obrażę się gdybyś podrzuciła kilka :D
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że na stancji nie mam piekarnika!
OdpowiedzUsuńI taki przepis mi się podoba - wszystko wymieszać, uformować i upiec! :D Może kiedyś jak się w końcu ogarniemy z życia na walizkach to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bakaliami, ale ciasteczka owsiane uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
jak z reklamy <3
OdpowiedzUsuńWygladaja smakowicie i moge sie zalozyc, ze smakuje milion razy lepiej niz kupne ciastka :)
OdpowiedzUsuńDodaje bloga do obserwowanych :)
pyszne i proste:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakalie.
OdpowiedzUsuńO, wyglądają bardzo fajnie, chociaż mi tak fajnie nie wychodzą, to spróbuję je zrobić :D
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko, aż chce się zjeść!
OdpowiedzUsuńdziwię się dlaczego ciastka owsiane robiłam tylko raz w życiu (podobny przepis do twojego tylko z olejem koko zamiast masła) skoro wyszły takie pyszne i do tego są banalne w przygtowaiu. pewnie dlatego że jak mój Adam widzi całe płatki to od razu się krzywi i nie chce próbować i obowiązek konsumpcji spada wtedy na mnie a moje boczki potem się na mnie gniewają:)
OdpowiedzUsuńI love this!
OdpowiedzUsuńBloglovin
STYLEFORMANKIND.COM
uwielbiam takie proste słodkości, a ciasteczka owsiane są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńi mam nadzieję, że u Ciebie już lepiej <3
OdpowiedzUsuńOjej jakie pyszności:))
OdpowiedzUsuńSo excited and good food my dear
OdpowiedzUsuńA big hug
Te ciasteczka wyglądają przepysznie, z chęcią je wypróbuję, bo widzę, że robi się je naprawdę ekspresowo, poza tym uwielbiam bakalie :)
OdpowiedzUsuńUdanego wieczoru, moja droga :)
zrobię je sobie a co:D
OdpowiedzUsuńWyglądają jak ciasteczkowe jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś apetytu ! pyszności :)
OdpowiedzUsuńSandicious