MENU NOWE1

MUFFINY DYNIOWE


Tej jesieni zakochałam się w dyni. Ostatnio, po paru wariacjach w wersji wytrawnej, skusiłam się na małe co nieco na słodko. Zapraszam do skorzystania z przepisu na pyszne muffiny – pożywne, smaczne i… z niespodzianką :)


SKŁADNIKI

2 szklanki startej na tarce dyni (duże oczka)
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
1 3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżka cynamonu
banan

PRZYGOTOWANIE

Połączyć ze sobą osobno mokre składniki (pierwsze pięć) oraz suche. Zmieszać dokładnie mokre z suchymi (ja użyłam miksera, ale łyżka też da radę). Gdyby ciasto było bardzo lejące dodać parę łyżek mąki – dynia lubi „puszczać wodę”.
Foremki na babeczki wypełnić do 1/3 wysokości, następnie położyć plasterek banana (naszą niespodziankę ;p) i uzupełnić resztę foremki ciastem.

Piec w temperaturze około 190 st. przez 25 minut. Podawać ostudzone.

Smacznego!




In English

INGREDIENTS

2 cups grated pumpkin
2 eggs
1/2 cup milk
1/2 cup rapeseed oil
2 tablespoons honey
1 3/4 cup flour
1/3 cup oatmeal
1 teaspoon of baking powder
1/3 cup sugar
1 level tablespoon cinnamon
banana

PREPARATION

Combine the wet ingredients (the first five) and the dry ingredients separately. Pour the wet ingredients into the dry ingredients and stir together (I've used a mixer, but with a  spoon should be enough).
Fill the muffin’s tins with dough to 1/3 of the height, then put a slice of banana and make up the rest of the cake tins.

Bake at about 190 deg. for 25 minutes. Serve cooled down.


Bon Appetit!



34 komentarze:

  1. wyglądają rozkosznie, ale ja za dynia nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one uroczo wyglądają! Świetnie to wszystko kolorystycznie dopasowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co z dyni,muszę wypróbować Twoje muffiny :)Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię nic z dynią, ale wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląją bardzo słodko i na pewno pysznie.
    Ja z dyni robiłam tylko kompot.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też dopiero w tym roku odkryłam dynię i zakochałam się w niej w wersji wytrawnej- na słodko jeszcze nie próbowałam ale na pewno skuszę się na jakiś placek czy też muffinki, zwłaszcza że wykonanie jest proste i szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam dynie chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. MAsz talent, babeczki są świetne :D !
    Obserwuję smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli smakują tak bardzo jak bardzo ładnie wyglądają to muszę koniecznie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakoś nie mogę się do dyni przekonać, może w następną jesień bardziej mi zasmakuje... Ale muffinki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie ostatnio robiłam zupę krem z dyni, także warto wiedzieć, że z tego fantastycznego warzywa można wyczarować również takie muffinki, zapisuję sobie Twój przepis :D

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają niesamowicie! :)
    mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam dynię w domu i nie wiem co z nią zrobić! Waham się pomiedzy zupą dyniową a ciastem, ale ten post przekonał mnie do muffinek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie się prezentują, pewnie tak samo smakują ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jednym słowem wyglądają naprawdę pysznie

    OdpowiedzUsuń
  17. o JEZU, ALE SUPER WYGLĄDAJĄ <333333

    Zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam w domu dynie i chciałam z niej zrobic cos innego niz kolejny krem! Mysle ze sie skuszę na twoj przepis bo mi sie bardzo podoba!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja z dyni robię wyłącznie zupę i tak ja lubię, że nie umiem sobie wyobrazić, że mam dynie i robię coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają super! Może przekonałabym się do dyni! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmm wyglądają pysznie i zapewne równie pysznie smakują. Uwielbiam oryginalne przepisy, a słodkości powstałe z warzyw są niezwykle interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakoś nie miałam okazji jeść czegokolwiek z dyni, może chociaż muffinek bym spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
  23. OJEJJ!! Jak one wyglądają OBŁĘDNIE ❤

    OdpowiedzUsuń
  24. jadłam kiedyś jakieś warzywne, nie dyniowe, były przepyszne! Sądzę, że te też muszą być świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń