Czerwiec jest cudowny. Słońce,
kwitnące kwiaty, zapach lata i stragany pełne soczystych owoców i kolorowych
warzyw. Nie sposób tego nie wykorzystać. Zapraszam na francuskie Ratatouille. Przepisy
na to danie są różne, łączą je natomiast sezonowe prowansalskie warzywa. Ratatouille
można podawać z kaszą kuskus, albo bagietką. Zapraszam do przeczytania przepisu
:)
SKŁADNIKI
2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
3 pomidory
1 kulka mozzarelli
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
oliwa
tymianek/bazylia/zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Umytą cukinię i bakłażana pokroić ze skórką w plastry około
0,5 cm, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w duże
kawałki. Pomidory i mozzarelle w cienkie plastry.
Rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić cebulę, dodać czosnek.
Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Obsmażać po kolei na patelni z rozgrzaną
oliwą warzywa (z każdej strony około 2 minut). Składniki układać warstwami w
naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą i pieprzem. Piec około 40 minut w 180 st.
Po wyjęciu z piekarnika posypać ziołami.
Voilá!
Letnie, kolorowe i pyszne danie:))
OdpowiedzUsuńRotatouille is a french food tradition is very good
OdpowiedzUsuńKisses
a ja jestem taka głooodnaa <3
OdpowiedzUsuńwww.thewhiteprint.blogspot.com
Z bagietą bym chętnie zjadła <3
OdpowiedzUsuńKolejny przepis na liście do wykonania, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńMój blog - klik
Zawsze ta nazwa przypomina mi bajkę disneya. Tylko bakłażana mi brak, a mogłabym wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMi też :)) Myślę, że bez bakłażana powinno być również smaczne :)
UsuńJa tę potrawę przygotowuję z mięsem mielonym i też jest super.
OdpowiedzUsuńomom też brzmi super!
UsuńTo danie wygląda naprawdę prosto, nigdy go nie jadłam, choć nie powiem - miałam ochotę na ratatouille po obejrzeniu bajki Disneya o tym tytule :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
jadłam ostatnio w restauracji i była pyszna;) ps. ja kremu pod oczy używam od 3 lat czyli od 24 roku życia
OdpowiedzUsuńOoo zdecydowanie moje klimaty, na pewno będę robić, może nawet na ten weekend :))
OdpowiedzUsuńLove it! Happy weekend. :)
OdpowiedzUsuńStyle For Mankind
Bloglovin
Fajny i super wyglądające danie, przepis prosty, więc do dzieła!!! :)))
OdpowiedzUsuńmmm!! Ale mi zrobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
Uwielbiam!!! Mussze zrobić koniecznie!😃pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpochwal się jak zrobisz;D
UsuńPrzyznam się ze wstydem, że nigdy nie jadłam bakłażana. oO Mało tego - jakoś boję się go spróbować, chyba mam uraz po bajce "Chojrak, tchórzliwy pies" :D
OdpowiedzUsuńAle oczywiście danie wygląda apetycznie, więc smacznego dla wszystkich smakoszy :D
Wygląda przepysznie! Zabieram przepis ze sobą! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
I so love this. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
INSTAGRAM @BEAUTYEDITER
Jeszcze nigdy nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńto co gotujesz na próbę?:D
UsuńJak tylko pojadę do Irlandii i będę miała więcej swobody w kuchni to spróbuję na pewno <3
OdpowiedzUsuńRatatouille jest jedną z moich ukochanych potraw!!!Uwielbiam to :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo uwielbiam cukinię. :)
OdpowiedzUsuń