MENU NOWE1

BORÓWKOWE SEMIFREDDO


Prosta i smaczna alternatywa dla lodów, w sam raz na upalne dni, to włoski deser semifreddo. Klasyczny przysmak południowców to lodowy mus na bazie śmietanki i owoców. Ja postanowiłam wypróbować wersję z borówkami. Deser jest słodki, a jednocześnie orzeźwiający, dzięki cytrynie. W sam raz na gorące popołudnia.




Semifreddo:

150 g borówek
200 ml śmietany 30% (schłodzonej)
½ szklanki cukru pudru
sok z ½ cytryny

Sos:

100 g borówek
2/3 szklanki cukru trzcinowego
sok z ½ cytryny

Dekoracja:

borówki

SEMIFREDDO

Borówki wrzucić do wysokiego naczynia, dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Całość miksować blenderem. Odstawić na bok. Schłodzoną śmietankę ubić i dodać wcześniej zmiksowane borówki. Delikatnie wymieszać całość. Masę przełożyć do większej formy (najlepiej silikonowej) i wstawić do zamrażalnika na około 3 godziny.

SOS

Do rondelka wrzucić borówki i gotować je na małym ogniu, aż zaczną się lekko rozpadać. Dodać cukier trzcinowy oraz sok z cytryny. Sos smakuje zarówno na ciepło, jak i przestudzony.
Smacznego!



/na podstawie przepisu Pawła Małeckiego, Cukiernia Lidla/

1 komentarz: