MENU NOWE1

MUS ARBUZOWY Z PALUSZKAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO


Dla większości z nas, jednym ze skojarzeń z owocami lata, z pewnością jest arbuz. Orzeźwiający, chłodny, soczysty – w sam raz na upały. Zwykle kroiłam go na cząstki i pochłaniałam z prędkością światła, tym razem postanowiłam nadać mu nieco bardziej "elegancki" charakter i stworzyć pełny deser, z arbuzem w roli głównej. Aby urozmaicić smak i konsystencję musu, świetnym dopełnieniem są słodkie i chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego. Oczywiście można pokusić się o własnoręczne wykonanie ciasta, ja jednak zdecydowałam się na opcję szybszą i wygodniejszą – z gotowych płatów ciasta francuskiego. Deser jest łatwy w wykonaniu, a arbuz w niecodziennej formie z pewnością zaskoczy bliskich.


Mus

0,8 kg arbuza
sok z 1 limonki
2 płaskie łyżeczki żelatyny (wg przepisu)
gęsty jogurt naturalny
borówki do dekoracji

Chrupiące ciasteczka

gotowe ciasto francuskie
1 jajko
ok. 30 g cukru trzcinowego

MUS

Arbuz pokroić na małe części (część pokroić w kosteczkę do dekoracji), wyjąć pestki. Miąższ zmiksować za pomocą blendera (powinniśmy otrzymać około 400-500 ml). Dosłodzić do smaku. Dodać sok z limonki. Żelatynę rozpuścić (albo w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej – najlepiej zgodnie z przepisem na opakowaniu). Połączyć z pozostałymi składnikami. Mieszankę wlać na dno pucharków i pozostawić w lodówce na około 1,5 godziny, aż do ścięcia galaretki. Przed podaniem udekorować borówkami, kawałkami arbuza, jogurtem.

CIASTECZKA

Płat ciasta o grubości około 2 mm kroimy na cienkie paseczki, w kształcie romba. Powierzchnię smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasteczka wykładamy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru (około 210oC przez 5-10 min).



 Mhmmm… palce lizać!


/na podstawie przepisu Pawła Małeckiego, Cukiernia Lidla/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz