Dla większości z nas, jednym ze skojarzeń z owocami lata, z
pewnością jest arbuz. Orzeźwiający, chłodny, soczysty – w sam raz na upały.
Zwykle kroiłam go na cząstki i pochłaniałam z prędkością światła, tym razem
postanowiłam nadać mu nieco bardziej "elegancki" charakter i stworzyć pełny
deser, z arbuzem w roli głównej. Aby urozmaicić smak i konsystencję musu,
świetnym dopełnieniem są słodkie i chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego.
Oczywiście można pokusić się o własnoręczne wykonanie ciasta, ja jednak zdecydowałam
się na opcję szybszą i wygodniejszą – z gotowych płatów ciasta francuskiego.
Deser jest łatwy w wykonaniu, a arbuz w niecodziennej formie z pewnością
zaskoczy bliskich.
Mus
0,8 kg arbuza
sok z 1 limonki
2 płaskie łyżeczki żelatyny (wg
przepisu)
gęsty jogurt naturalny
borówki do dekoracji
Chrupiące ciasteczka
gotowe ciasto francuskie
1 jajko
ok. 30 g cukru trzcinowego
MUS
Arbuz pokroić na małe części
(część pokroić w kosteczkę do dekoracji), wyjąć pestki. Miąższ zmiksować za
pomocą blendera (powinniśmy otrzymać około 400-500 ml). Dosłodzić do smaku.
Dodać sok z limonki. Żelatynę rozpuścić (albo w mikrofalówce, albo w kąpieli
wodnej – najlepiej zgodnie z przepisem na opakowaniu). Połączyć z pozostałymi
składnikami. Mieszankę wlać na dno pucharków i pozostawić w lodówce na około
1,5 godziny, aż do ścięcia galaretki. Przed podaniem udekorować borówkami,
kawałkami arbuza, jogurtem.
CIASTECZKA
Płat ciasta o grubości około 2
mm kroimy na cienkie paseczki, w kształcie romba. Powierzchnię smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasteczka wykładamy na blachę,
wcześniej wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru
(około 210oC przez 5-10 min).
/na podstawie przepisu Pawła
Małeckiego, Cukiernia Lidla/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz