Smak mascarpone ze śmietanką od zawsze należał do moich
ulubionych. Puszysty, lekko słodki, w zależności od dodatków nabiera
charakteru. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie z soczystymi malinami.
Jako spód posłuży kruche ciasto w wersji kakaowej :) Tarta jest prosta w
przyrządzeniu, a wygląda i smakuje wspaniale.
Spód
1 ¼ szklanki mąki
150 g masła
1/5
szklanki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
Krem
500 g świeżych malin
250 g serka mascarpone
200 ml schłodzonej śmietany 30%
albo 36%
100 g białej czekolady
4 łyżki cukru pudru (dodatkowo
cukier puder do posypania)
SPÓD
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kakao, wymieszać. Dodać starte masło, śmietanę, żółtko, cukier puder. Zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty (inną niż silikonową wyłożyć papierem). Na ciasto położyć papier, obciążony fasolą. Piec 15 min. Wyjąć formą, zdjąć papier, piec kolejne 15 min.KREM
Mocno schłodzoną śmietanę ubić
na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, wymieszać. Drobno posiekaną czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do masy. Pomieszać.
Przełożyć na schłodzone ciasto, udekorować malinami, przed podaniem posypać
cukrem pudrem.
Bon appétit!
Nie ma nic smaczniejszego niż tarta czekoladowa z bitą śmietaną :)
OdpowiedzUsuń