Jakie jest idealne połączenie smaków? Zasada podobieństw czy
przeciwieństw? Dziś postawiłam na zestawienie pikantnego kurczaka ze słodkim
mango – według mnie duet idealny. Przyznam, że chętnie powracam do smaków Azji,
próbując odtworzyć zapach i smak tamtejszej kuchni. Dzisiejszy kurczak jest
aromatyczny i wyrazisty, do pełni dania proponuję dodać ryż, albo tak jak ja to
zrobiłam, chlebek naan – hinduski przysmak. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI
1 mango
500 g filetów z kurczaka
4 łyżki oleju roślinnego
1 cebula (najlepiej dymka)
pocięta w plasterki
1 mały kawałek korzenia imbiru
obrany i utarty
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 ½ papryki pokrojona w kostkę
½ papryczki chili pokrojona w
drobną kosteczkę
1 mała marchewka pokrojona w
cienkie słupki
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE
Mango pociąć wzdłuż na kawałki. Obrać i pokroić miąższ na kostki.
Pociąć kurczaka na cienkie paski.
Rozgrzać połowę oleju na dużej patelni/woku. Włożyć
kurczaka i smażyć, mieszając 3-4 min, aż zmieni kolor. Zdjąć mięso z patelni i
przełożyć na talerz.
Rozgrzać resztę oleju, dodać cebulę, imbir, czosnek.
Smażyć 30 sek., mieszają. Dodać warzywa (jeśli mamy dojrzałe mango, to warto
dodać go na końcu smażenia, w przeciwnym razie kawałki owoców rozgotują się i
znikną wśród reszty składników), smażyć
jeszcze około 1 min.
Włożyć kurczaka z powrotem na patelni, polać sosem
sojowym i sosem chili. Wymieszać wszystkie składniki, przykryć i smażyć, aż
mięso będzie gotowe, a warzywa zaczną mięknąć.
Podawać z ryżem, albo podgrzanym chlebkiem naan.
Smacznego!
/na podstawie przepisu z Pikantne dania 101 sprawdzonych przepisów,
GoodFood magazine/
Uwielbiam ten smak i zapach :) Orient :)
OdpowiedzUsuńKuchnia orientalna w najlepszym wydaniu. Smaczna na zdjęciach a na żywo jeszcze smaczniejsza .
OdpowiedzUsuń